Ik loop al een tijdje mee in de grafische sector, maar ben er van overtuigd nog iedere dag te kunnen leren. De innovatie gaat immers zo snel om ons heen, swipend je bankzaken doen, via uitzending gemist een programma streamend terugkijken op je tv. Kortom, de technieken staan voor niets en ben geregeld onder de indruk van alle digitale mogelijkheden.

Het woord ‘app’ bestaat nog niet eens zolang, maar inmiddels helemaal ingeburgerd (en dat zonder examen 😉 Het woord ‘web app’ was voor mij een nieuwe, maar zoals gezegd nooit te oud om te leren… En ik stelde mij de vraag, wat is het verschil in apps en welke zijn er dan nog meer? Antwoord: 3 stuks te weten; Native App, Web App en de Hybride App. Ik zal je gehele technische details besparen en proberen het in Jip-en-Janneketaal uit te leggen.

De native app wordt gedownload via de stores van Apple of Google Play en moet door de developer ingediend en door de store goedgekeurd worden. Deze apps zijn vaak dynamisch en maken gebruik van alle beschikbare functionaliteiten. Sommige zijn gratis, maar er zijn ook veel betaalde apps. Voordeel is dat er geen internetverbinding nodig is om de app te gebruiken. Nadeel is dat iedere wijziging een update vereist en mogelijk kosten met zich meebrengt.

De web app werkt via internet en hoeft niet goedgekeurd te worden door een store en is ook niet te downloaden via de store. De web app is eigenlijk een microsite, maar dan getoond op je mobiel of tablet. Dus met andere woorden, een web app is eigenlijk een url (domeinnaam) welke je opzoekt met je mobiel of tablet en je toestel vraagt of je deze app wilt downloaden. Eenmaal op je apparaat geeft de app je toegang tot alles wat er in deze web app is gestopt. Het nadeel is dat er altijd internet verbinding nodig is, want het gebruikt geen opslag op de telefoon.

De hybride app is een combinatie van de twee vorige apps, met als voordeel de sterke eigenschappen van native en web app. Wordt gebouwd als een native app, maar met de gedeeltelijke inhoud van een website. Nadeel is dat deze vaak afgewezen wordt voor aanbod in de stores en dat beide omgevingen onderhouden moet worden. Voordeel is dat minimale wijzigingen zonder update kunnen.

Wat is de beste keuze? Niet echt een mening over, ik denk dat alles afhankelijk is van wat jij de app wilt laten doen. Ik vond het leuk te ontdekken dat het maken van een app wellicht dichter bij mijn mogelijkheden ligt dan dat ik aanvankelijk dacht. Mijn idee was: een hoop gedoe met aanvragen, goedkeuring en alles wat erbij komt kijken. Maar misschien dat de web app de eerste stapjes voor me zijn om de app-wereld te betreden…. – wordt vervolgd –